Parteneriate

 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
 
 
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
                        
 
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Interviu acordat de către Președintele raionului Glodeni, dl Ion LEUCĂ, postului de televiziune ”10TV

Taburi primare

Lun, 20/11/2017 - 14:05

 

10TV2_0.jpg

 

-        Domnule Președinte al Raionului, Consiliul Raional a adoptat decizia  cu privire la asocierea Județului Bistrița-Năsăud cu Raionul Glodeni. Ne puteți oferi mai multe detalii despre acest document?

-        În primul rând, vreau să reiterez mulțmirile mele Consiliului Raional Glodeni pentru susținerea în unanimitate a deciziei cu privire la asocierea Județului Bistrița-Năsăud (România) cu Raionul Glodeni (Republica Moldova). Acordul de asociere prevede parteneriat și cooperare în diferite domenii de activitate a autorităților locale în interesul public, precum și cooperare între agenții economici și asociații obștești. Deja la finele săptămânii viitoare delegația din Bistrița-Năsăud va veni în vizită în raionul Godeni, în cadrul căreia va avea loc ceremonia de semnare a acordului. Așteptăm cu mare interes vizita colegilor noștri din România și să începem cooperarea cu Județul Bistrița-Năsăud. Pe lângă Înțelegerea cu Județul Bistrița-Năsăud, am avut o scrisoare de la Ministerul Românilor de Pretutindeni în care am fost invitați să selectăm regiunile din România cu care am dori să stabilim relații de colaborare. Am răspuns prompt că am fi interesați să creăm astfel de relații cu Județele Neamț și Bacău din România, ținînd cont de proximitatea regiunilor noastre. Cred că vom primi de la colegii noștri de acolo răspuns afirmativ.

 

-        Ce asemănări există între aceste două regiuni – raionul Glodeni și Județul Bistrița-Năsăud? Ce proiecte concrete ați dori să relaizați?

 

-        Îmi vine greu să spun ce asemănări am avea, pentru că abia urmează să ne cunoaștem mai îndeaproape, dar una îmi este clar – atașamentele de suflet și cele spiritual-culturale sunt mai determinante decât oricare alți factori, de exemplu facilitățile economice sau financiare. Or, un popor care are demnitate are și dreptul la viitor. Chiar și atunci cînd am făcut acord de asociere cu colegii noștri din Letonia, Polonia – nu ne-am propus scopul impactului financiar sau economic. Pentru mine a fost foarte important că, odată ce am semnat aceste acorduri, am favorizat, în primul rând, schimbul cultural și cel interuman. Până în prezent am avut numeroase vizite reciproce cu diverse tematici. Peste 400 de persoane de la noi de la mic la mare au vizitat deja aceste țări.  Iar mai recent, am avut și primele contacte cu zona Botoșani din România. În comun cu Consiliul Județean și cu Zona Metropolitană Botoșani intenționăm să realizăm patru proiecte: unul pe dimensiunea dotării Spitalului raional cu echipamente performante și trei - pe dimensiunea educației și anume încheierea reparației și darea în exploatare a cantinei în gimnaziul Ciuciulea, crearea unui stadion cu acoperire artificială la Liceul ”Lev Tolstoi”, dotarea cu echipament a Liceului ”Vasile Coroban”. Am identificat partenerii concreți din România, definitivăm documentele de proiect și vom aplica pentru primele finanțări transfrontaliere.

 

-        Cum se realizează cooperarea la nivelul satelor, comunelor?

 

-        Exact la acest subiect am dorit să mă refer. Toate primăriile din Raionul Glodeni au fost îndemnate să ininițeze încheierea acordurilor directe cu satele și comunele din Județele cu care avem acorduri de asociere – Letonia, Polonia și, bineînțeles, România. În acest context, menționez că deja avem confirmarea a 18 primării din cele 19  primării din raion care doresc să facă acorduri cu localitățile respective din România. Singura excepție este satul Fundurii Noi unde curând urmează a fi ales primarul. Și până acum primăriile de la noi aveau acorduri de înfrățire cu multe localități din România. Iar asocierea cu Județul Bistrița-Năsăud va vaforiza și va accelera procesul de comunicare și colaborare reciproc avantajoasă la nivelul satelor și comunelor. Vreau să accentuez că lucruri frumoase sunt și la noi, putem și noi împărtăși practici bune în unele domenii, acest fapt fiind  confirmat de colegii din Letonia și Polonia care au rămas impresionați, de exemplu, de descentralizarea medicinii primare la noi, de felul cum arată centrele de sănătate, cum sunt dotate și reparate acestea, în special, Spitalul raional Glodeni, unele gimnazii, școli. Nu mai vorbesc de grădinițe care au fost reaparate și pot oferi astăzi  copiilor condiții foarte bune. Și aici trebuie să subliniez că în mare parte, acestea au fost reparate din resursele financiare oferite de România. Vom continua colaborarea și parteneriatul nostru în cadrul altor proiecte frumoase, care să shimbe viața oamenilor de pe ambele părți în bine.   

 

-        Vă mulțumim pentru interviu.