Parteneriate

 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
 
   
                        
 
  
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rabia și ambrozia, în atenția Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică

Taburi primare

Mie, 14/08/2019 - 14:58

1_45.JPG

Vicepreședintele raionului Glodeni, Oxana Albu, a prezidat miercuri, 14 august, ședința Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică. La ședință au participat Iulia Ailoaiei - şef al Subdiviziunii Glodeni a Centrului de Sănătate Publică Bălți, Vicepreședinte al comisiei; șeful Direcţiei raionale pentru Siguranța Alimentelor, consilierul raional Vladimir Maican, precum și alți membri ai Comisiei – șefi ai Centrelor de Sănătate; Spitalului Raional, Secţiei Situaţii Excepţionale; Inspectoratului Raional de Poliţie; Substației de Asistență Medicală de Urgență, mass-media locală. Au fost prezenți primarii localităților. 

În cadrul ședinței s-au discutat două chestiuni: Cu privire la situația epidemiologică la rabie și măsurile de combatere și prevenire a  acesteia; Cu privire la măsurile de prevenire și combatere a buruienii ambrozia.

De notat că ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină (de aici și denumirea populară: iarbă de paragină), cum ar fi pe marginea drumurilor și a cailor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute. În contextul încălzirii globale a crescut foarte mult producția de polen de ambrozie. Cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă și temperaturi crescute. Persoanele sensibile pota avea probleme din cauza acestui polen, cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică, manifestată prin lăcrimare, prurit și eritem ocular. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact. În scopul evitării problemelor cauzate de ambrozie autoritățile solicită responsabililor de gestionarea terenurilor din intravilanul sau extravilanul localităților, în cazul prezenței buruienii ambrozia, să desfăşoare cu precauție lucrările de prevenire, combatere şi distrugere a acesteia.