Parteneriate

 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
 
 
 
   
                        
 
  
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Raionul Glodeni în presă

Prezentarea Publicaţiei Periodice a Consiliului Raional Glodeni „Cîmpia Glodenilor”

·       Recent organizaţia republicană Vece a repartizat sub formă de ajutoare financiare veteranilor de război din raion 16 mii de lei, cite 800 de lei la fiecare. Suportul financiar a fost distribuit de către dl Valerian Prozorovschi, preşedintele sfatului rational al veteranilor de război şi de muncă, şi de dna Oxana Albu, vicepreşedinte al raionului.

·       Copiii de la gimnaziul Ciuciulea nu au cantină în noul local şi iau masa înntr-o încăpere acomodată din şcoala veche de peste 100 de ani, ce se află la o distanţă de 400 metri. “Grandomaniile” sovietice sunt reabilitate pe etape în condiţiile actuale, în baza implementării proiectelor.

·       Ziua bunicilor polonezi în Polonia este sărbătorită în miez de iarnă. Pe 21 ianuarie – ziua bunicuţelor, 22 ianuarie - Ziua Bunicului. Raionul Glodeni, pe bună dreptate, se poate mîndri cu un evantai de etnii, printre care și polonezi. Marea majoritate din ei locuiesc în satul Stîrcea, un sătuc mic din preajma orașului Glodeni. O sărbătoare de origine poloneză a fost organizată recent în incinta Casei de Cultură Glodeni. În centrul atenției au fost bunicuțele și buneii copiilor, care fac parte din ansamblul de dansuri poloneze ”Stîrceankie dzvoneciki”.

·       Din 1 ianuarie pînă pe 31 martie 2016, persoanele, care trebuie să se asigure individual, pot procura polița medicală la un preț redus, beneficiind de scutiri în mărime de 50 % și chiar 75 % la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Proprietarii de teren agricol au reduceri de 75% și plătesc 1014 lei doar la agențiile teritoriale ale CNAM. 50% din prima de asigurare, adică 2028 lei, achită fondatorii de întreprinderi individuale, arendașii, arendatorii, patentatarii, alte persoane neangajate și neasigurate de Guvern. În acelaşi timp, proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, indiferent de faptul, dacă au dat sau nu în arendă sau folosință pe bază de contract terenurile agricole, plătesc doar 1014 lei, ceea ce reprezintă 25% din prima de asigurare medicală.

·       O familie tînără de la Sturzovca a făcut din apicultură o afacere.

 

   În detalii, despre cele menţionate şi despre multe alte

lucruri şi activităţi netrecute în revistă, citiţi în ziarul raional “Cîmpia Glodenilor”.