Parteneriate

 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
 
 
 
   
                        
 
  
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ministrul Agriculturii la Glodeni

În cadrul vizitelor de lucru ale Guvernului RM în teritoriu, luni, 20 noiembrie curent, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dl Vasile Bîtca, a avut o întrevedere cu agenţi economici din agricultura raionului, cu angajații Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură, ai Inspecției Ecologice Glodeni, cu primarii, consilierii raionali şi alţi reprezentanți ai serviciilor desconcentrate şi descentralizate. Moderatorul întrunirii, dl Ion Leucă, președintele raionului, a dat startul discuțiilor printr-o informație la temă, ce includea dezvoltarea socială a raionului, situaţia din agricultură, probleme stringente etc.

Bitca1_3.jpg

 

În discuțiile cu ministrul s-au încadrat dnii: Nicolae Rotari, consilier raional; Gheorghe Lungu, administrator al SC „Cuhagroest” SRL; Gheorghe Airini, director SRL „Agdav” și consilier raional; Iurie Rudcovschi, persoană fizică, comuna Cuhneşti; Ion Leucă, preşedintele raionului; Valentin Ţoi, consilier raional; Vitalie Mahu, şeful Inspecţiei Ecologice Glodeni, care se confruntă cu anumite probleme, pe care le-au şi enunţat în speranţa să fie auziţi şi susţinuţi. Bunăoară, s-a menţionat, că preţurile la motorină cât de cât se reglează, după ce a urmat întrebarea, dar la seminţe şi la substanţele chimice toxice, folosite în agricultură, nu ar fi posibil? Cum ar putea fi soluţionată problema acelor cotași, terenurile cărora au nimerit sub fâşiile de nucari şi 20-30% din suprafeţe le aduc pierderi de recoltă? Iar când a fost abordată problema subvenţionării producţiei agricole în genere au fost păreri împărţite şi din discuţiile aprinse dl ministru a concluzionat, că e necesară (în luna decembrie) o întrunire la acest subiect la nivel republican cu participarea reprezentanților versaţi în agricultură pentru o aplanare a situaţiei. S-a discutat mult şi referitor la reîntoarcerea cotelor din suprafețele consolidate, când agenţii economici au investit, au luat împrumuturi bancare din calculul, că suprafaţa respectivă în “n” ani va trebui să restituie împrumutul. Nişte chestiuni, ce necesită o reglare, o prevedere de lege, o regulă, mai simplu spus.

La sfârșitul discuţiilor preşedintele raionului a punctat bine definit problemele-cheie, la soluționarea cărora este necesară implicarea ministerului de resort. A fost vorba despre situaţia incertă a fabricii de zahăr în proces de preinsolvabilitate deja de doi ani şi situaţia poate dura la infinit. Iar o platformă economică pentru investitori străini ar prinde tocmai bine oraşului. Dumnealui s-a referit şi la crearea locurilor de muncă în raion prin creşterea şi uscarea tutunului în schimbul materiei prime, importate de peste hotare. Despre cele 450 mii de metri cubi de ape reziduale din rezervorul, situat pe teritoriul satului Hîjdieni, care în orice moment (ploi torenţiale, topirea zăpezilor etc) pot nimeri în apele Prutului, s-a vorbit în nenumărate rânduri în faţa autorităţilor statale, iar pe ministrul nominalizat preşedintele aproape că l-a implorat să se implice, deoarece este o situaţie, ce-l depăşeşte.

Discuţia a fost interactivă.

Maria Focşa