Parteneriate

 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
 
 
 
   
                        
 
  
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Raionul Glodeni în presă

Festivalul etniilor – ediţia a XIV-a

Pe territoriul republicii noastre, timp de mai multe secole convieţuiesc în înţelegere şi pace de rînd cu populaţia autohtonă, moldovenii, şi reprezentanţi ai altor etnii, cum ar fi: ucraineni, ruşi, bulgari, găgăuzi, polonezi etc, care constituie circa 20% din numărul total al populaţiei ţării. Anual, cu scopul de a păstra obiceiurile şi tradiţiile de obîrşie se organizează Festivalul Etniilor, ajuns anul acesta la cea de-a XIV-a ediţie. 

Sărbătoarea în cauză, avînd sloganul  „Unitate prin diversitate”, în anul curent s-a desfăşurat pe 21 septembrie în Casa de cultură din Sturzovca. De rînd cu participanţii, gazdele i-au avut în calitate de oaspeţi pe dnii: Tudor Lupaşcu, vicepreşedinte al raionului; Pavel Serjantu, reprezentant al Primăriei Glodeni; Ion Ursache şi Olga Mutelică, specialişti ai Serviciului Cultură Glodeni; Mariana Dimov, directorul Centrului de Cultură Glodeni. Primarul de Sturzovca, dl Mihail Guţu, a primit ştafeta festivalului de la colegul său dl Nicolae Bodnari, primarul de Iabloana, unde a avut loc ediţia precedentă a acestuia.
Vremea niţel zburdalnică de afară n-a influenţat deloc asupra atmosferei de voie bună, cîntec şi dans, ce a domnit acolo, fiind întregită de mirosul îmbietor al bucatelor tradiţionale. Vizitatorii au avut prilejul să admire expoziţiile de carte, cele ale lucrărilor de artizanat şi ale obiectelor de cult. Tuturora li se făcea poftă nu doar să savureze din privire, dar şi să se înfrupte din bucatele gustoase ale celor din Glodeni, Stîrcea, Sturzovca, Danu, Iabloana şi Fundurii Noi. Colectivele artistice de amatori şi-au demonstrat plenar măiestria scenică, propunînd auditoriului o gamă vastă de cîntece şi dansuri. 
La finele sărbătorii participanţilor li s-au oferit diplome şi premii băneşti cu scopul de a păstra şi a promova în continuare comorile culturale ale neamului. După premiere cei prezenţi au gustat din bucate, exprimînd cuvinte de gratitudine gazdelor şi participanţilor la festival.
Anul viitor, prin tragere la sorţi, Festivalul Etniilor din raion se va desfăşura la Danu.
Să păstrăm cu sfinţenie tezaurul etnico-cultural al strămoşilor şi contemporanilor noştri. E o datorie sfîntă a fiecăruia din noi. 
 
Zina Scipcari